Creative Stuff


cumpararea unui catelus

Cumpararea un catelus

Daca sunteti interesat de cumpararea unui catelus din rasa labrador, trebuie mai intai sa decideti daca doriti un mascul sau o femela, in principiu alegerea culorii nu conteaza, labradorul este disponibil in 3 culori: negru, galben sau ciocolatiu.
Cereti persoanei care vinde puiul cat mai multe detalii posibile: daca sunt inregistrati de ACH ( Asociatia Chinologica Romana), daca parintii puilor au teste de displazie (cot si sold) cu rezultate bune (HD-A, ED 0/0) si daca au fost efectuate alte teste genetice (prcd-PRA, EIC, HNPK, etc...), de asemenea, cereti intodeauna sa vedeti puii si mama impreuna, daca persoana refuza, aceasta poate fi o indicatie ca aveti de-a face cu un dealer.

Un crescator care se respecta va lasa sa vedeti micutii la varsta de aproximativ 4 săptămâni, dar nu va da voie sa atingeti puii din cauza riscului mare de infectii. Catelusii trebuie sa fie fericiti si sa incerce sa se agate de mama lor, pentru a se hrani. Sa nu incerce sa se ascunda in colturile cuibului lor, pentru a se feri de oameni. Cu cat petreceti mai mult timp observand micutii patrupezi, cu atat cresc sansele sa alegeti un pui sanatos si perfect.

Majoritatea persoanelor prefera sa cumpere doi catei, deoarece au impresia ca asa isi vor tine unul altuia companie. Un crescator bun va stii ca singura companie de care are nevoie catelul este a dumneavoastra si a familiei. Mai mult, unii crescatori refuza sa vanda cate doi fratiori sau surori.

Dupa ce v-ati hotarat asupra catelului, crescatorul va trebui sa va prezinte actele acestuia. Veti primi un certificat care atesta faptul ca acest catel face parte dintr-o familie cu linie „pura” (Cartea de origine romana – asa numitul Pedigree), un ghid despre cresterea catelului, precum si carnetul de sanatate, cel din urma va contine datele cand trebuie sa faceti urmatoare vizita la veterinar, precum si numar de microcip.

Ideal este ca noul tau prieten sa paraseasca cuibul in care a fost crescut de mama lui si sa inceapa o viata noua in casa ta in jurul varstei de 7-8 saptamani. Asigurati-va ca ati pregatit deja un patut cald si moale pentru labradorul dumneavoastra pe cand acesta va ajunge. De asemenea, este ideal sa ajunga intr-o perioada linistita si calda (a se evita, daca se poate, perioada sarbatorilor sau alte perioada mai galagioase).

Iata in continuare cateva sfaturi din partea ClausWeb Kennel pentru proprietarii noi, cu privire la primele luni de viata :

Nu lasati copiii sa ridice catelul si sa-l scape din brate.
Copiii trebuie invatati sa se joace cu catelul la nivelul podelei.
Nu lasati catelul sa urce sau sa coboare scarile.
Nu lasati catelusul sa sara in sau din masina. Incercati sa il scoate in brate de fiecare data.
Nu lasati catelul sa se joace pe podele, pardosele, covoare sau alte suprafete alunecoase. 
Nu lasati catelul sa se joace cu alt catei mai mari decat el ca si inaltime si greutate, se poate accidenta
Nu faceti miscare excesiva cu catelusul. Nu il obositi foarte tare. Faceti zilnic plimbari la pas
Niciodata sa nu uitati ca un an din viata catelului dumneavoastra este echivalentul cu 7 ani din viata unui copil.