Creative Stuff


labradori

STANDARDUL RASEI - Labrador Retriever FCI

Aspect general: construit solid, cuplat scurt; foarte activ; craniu lat; larg si adinc in piept si torace (coaste); larg si puternic in zona renala si mebrele posterioare.

Caracteristici: temperament echilibrat, foarte agil. Nas excelent, gura moale; mare dragoste de apa. Adaptabil, un companion devotat.

Temperament: Inteligent, ager si de incredere cu o mare dorinta de a fi placul stapinului. Fire buna, fara urma de agresivitate sau timiditate nepotrivita.

Cap: Craniu lat cu stop definit; cap bine conturat fara obraji carnosi. Bot/falci de lungime medie, puternic. Nas larg cu nari bine dezvoltate.

Ochi: Marime medie, exprimind inteligenta si echilibru, maro sau de culoarea alunei.

Urechi: Nu prea mari nici prea grele, purtate lipit de cap, prinse mai curind spre spate.

Bot: Falci si dinti puternici cu muscatura in foarfeca, regulata si completa, adica dintii superiori se inchid perfect peste dintii inferiori; incisivii sint perpendiculari pe maxilar.

Gat: Curat, fara piele in exces, puternic si solid, inserat in umeri bine plasati.

Membrele anterioare: Umeri lungi si inclinati. Osatura buna si dreapta de la cot pina la pamint, vazuta atit din fata cit si din lateral.

Corp: Piept larg si adinc, cu coaste bine arcuite. Linia spatelui orizontala. Zona renala scurta, lata si puternica.

Membre posterioare: Bine dezvoltate, genunchi bine angulati. Jareti perpendiculari pe sol, coatele de vaca sint de nedorit.

Labe: Rotunde si compacte, cuzinetii plantari bine arcuiti; unghii scurte si pernite bine dezvoltate.

Coada: Trasatura distinctiva, foarte groasa la baza, subtiindu-se treptat spre virf, de lungime medie; fara franjuri; imbracata de jur imprejur cu o blana deasa si scurta, dindu-i aspectul rotund numit "coada de vidra". Poate fi purtata vesel dar niciodata indoita spre spate.

Miscare: Libera, acoperind bine terenul; in miscare picioarele trebuie sa se vada drepte atit din fata cit si din spate.

Blana: Trasatura distinctiva, scurta si deasa, fara ondulatii sau franjuri, cu senzatie aspra la pipait; are subpar rezistent la intemperii.

Culoare: Negru, galben sau ciocolatiu (culoarea ficatului). Galbenul merge de la crem deschis pina la roscat. Este admisibila o mica pata alba pe piept.

Talie: Inaltimea ideala la greaban:

Masculi: 56-57cm

Femele: 54-56cm

Defecte: Orice abatere de la punctele anterioare trebuie consideranta defect. Gravitatea defectului trebuie sa fie considerata proportionala cu gradul abaterii.

Nota: Masculii trebuie sa aiba doua testicule normale si complet coborite in scrot.