Creative Stuff


cainele care ti se potriveste

Daca iti doresti un caine si nu stii ce rasa sa alegi sau care este cea mai potrivita pentru tine, nu trebuie decat sa te gandesti la ce rasa corespunde temperamentului tau dar si daca dispui de conditiile materiale pentru a tine, a creste si a dresa un astfel de animal.

Fiecare rasa de caine este potrivita pentru anumite sarcini speciale. De exemplu unele rase sunt potrivite doar ca animale de companie, altele pentru pastorit, vanatoare, pentru insotirea persoanelor nevazatoare, cu dizabilitati fizice, auditive, pentru paza si protectie, salvarea persoanelor de la inec, pentru a fi recrutate in politie, etc.

Cainele perfect pentru entuziasti pentru mersul pe jos este Labradorul. Acesta isi iubeste foarte mult stapanul, il urmeaza peste tot, este atent la tot ce face acesta si la ce se intampla in jurul sau. Un alt caine iubitor de plimbari lungi este Ciobanescul German. De asemenea rasa Collie este un caine care adora plimbarile in natura. Labradorul Retriever, Ciobanescul German si Collie sunt si rase ideale pentru familiile cu copii. Rasa Rottweiler, Doberman Pinscher si Ogarul Scotian sunt companioni desavarsiti pentru stapanii lor care isi petrec mult timp in natura dar in acelasi timp ii protejeaza in caz de atac, ei fiind si buni caini de paza.

Cainii pentru oamenii ocupati sunt cei care nu au nevoie ca stapanul lor sa petreaca ore din timpul lui ca sa se joace cu ei. Astfel de caini sunt cei de talie mica Lhapsa Apso si Bulldog Francez, dar si Bulldog Englez care este de talie mare.

Cainii ideali pentru paza turmelor, pentru vanatoare, dar si pentru paza si companie sunt cei cu un grad de independenta ridicat: Greyhound Spaniol, Ogar Afgan, Borzoi, Sloughi, Ogar Maghiar, Saluki Greyhound Italian, Wolfhound Irlandez, Scottish Deerhound si Whippet.

Pentru cei care doresc uncaine prietenos dar si galagios de multe ori, pot alege o rasa de caine de talie mica care se adapteaza foarte bine la traiul in locuinte si anume: Pinscher Arlechin, Schnauzer Pitic, Pudel, Volpino Italiano, Pinscher, Griffon Belgian, Bulldog Englez, Spitz Urias, Dalmatian, Spitz Japonez, Griffon Brabancon, Spitz Pitic, Pinscher Arlechin, Kromfohrlander, Schipperke, Bulldog Francez, Bichon Havanez, Spaniel Tibetan, cainele Mexican fara par, Shiba Inu, Telomian, Chow Chow, Bichon Havanez.

Daca sunt persoane care prefera cainii ,,jucarie” care sunt nostimi si draguti, considerati ideali drept animale de companie trebuie sa-si indrepte atentia spre rasa Fox Toy Terrier, Pomeranian, English Toy Spaniel, Griffon Belgian, Xoloitzcuintle, Pekinez, Chihuahua, cainele Chinezesc de Templu, Lasha Apso, Spaniel Japonez, Australian Silky Terrier, Affenpinscher, Toy Terrier, Coton de Tulear, Bichon Frise, Silky Terrier, Yorkshire Terrier si cainele Chinezesc cu Creasta.

Cainii insotitori pentru persoane cu handicap sunt rase echilibrate, prietenoase, calme, foarte ascultatoare si sociabile, cu un simt de orientare foare bun, reflexe prompte, auz fin, capacitate de reactie excelenta si de ascultare neabatuta a comenzilor. Astfel de caini sunt numiti: caini asistenti, caini insotitori, caini semnal, caini terapeutici si caini insotitori ai persoanelor epileptice. Pentru a se obtine rezultate foarte bune, cainele trebuie intai dresat, insa nu toate rasele de caini sunt potrivite pentru acest tip de dresaj. Golden Retriever si Labrador Retriever sunt rasele cele mai indicate.

Cainele de ,,buzunar” este de fapt un termen folosit de crescatori drept truc de marketing pentru a vinde si sublinia dimensiunea foarte mica (de 0,5-1,8 kg) a unor rase de caini. Rasa Chihuahua, Pudel, Malteza, Yorkshire Terrier sunt exemple elocvente de astfel de animale mici. 

            Cainii ideali pentru copii sunt Labrador Retriever, Bichon, Cocker Spaniel, Border Collie, Terrier Scotian, Schnauzer, Bulldog Francez. De asemenea pot fi potrivite rasele de caini Ciobanesc German, Rottweiller, Doberman, daca sunt dresate.

            Cei mai buni caini pentru vanarea animalelor de apa (a vidrelor, pestilor) sau a pasarilor de apa sunt: Labrador Retriever, Golden Retriever, Setter Irlandez, Spaniel Pont-Audemer, Griffon Nivernais, Epagneul Breton, Springer Spaniel Scotian, Pointer Bohemian cu Par Scurt, Spaniel Irlandez de Apa si Spaniel Picardy.

            Cainii ideali pentru batrani sunt cei care sunt afectuosi, prietenosi si au bucuria de comunicare. Nu sunt potriviti cainii de talie mare desi au un temperament flegmatic si nici cei foarte mici tip Chihuahua sau Terrier pentru ca alearga mult pe podea si se strecoara prin cele mai inguste locuri – ceea ce nu este chiar convenabil pentru persoanele in varsta. Cele mai bune sunt rasele de caini de talie medie ca de exemplu rasa Bulldog Francez, Pechinez, Cocker Spaniel, Schnauzer, Pinscher.

Cei mai buni caini pentru cautarea vanatului cu pene si semnalarea lui prin pontare sunt: Pointer, Spaniel German, Brac Francez, Pointer German cu Par Scurt, Brac de Tirol, Brac Saint-German, Pointer German cu Par Lung, Brac de Weimar, Setter Englez, Stichelhaar, Spinone Italiano, Brac Dupuy, Brac de Bourbon si Brac Italian.

            Cei care doresc un caine cu aptitudini complete de vanator care depisteaza prada, o starneste, o urmareste si o semnaleaza stapanului prin latrat pot alege una din rasele: Micul Albastru de Gasconia, Ogar Austriac, Teckel cu par sarmos, Bloodhound, Copoi Francez, Copoi Finlandez, Spitz Filandez, Copoi de Berna, Field Spaniel, Cocker Spaniel Englez, Levesque, Sabueso Espanol, Copoi Francez Tricolor, Clumber Spaniel, Sussex Spaniel, Marele Copoi Anglo-Francez, Copoi Anglo-Francez Tricolor, Copoi Grecesc, Jura Hound, Beagle Harrier, Basset Griffon Vendeen, Ariegeois, Ogarul Bavarez de Munte, Basset Aramiu de Bretania, Marele Podengo Portughez, Copoi de Berna, Coonhound Aramiu, Basset de Westfalia, Copoi Iugoslav de Munte, Copoi Francez Porcelaine, Copoi Pitic Anglo-Francez, Copoi Grecesc, Pudelpointer, Dunker, Elkhound Norvegian, Haldenstover si Higenhund din Norvegia.

            Exista anumite rase care se caracterizeaza printr-un pronuntat spirit de echipa si de a asculta stapanul. Mai mult decat atat, acestea sunt potrivite pentru tractiunea la sanie si sunt foarte bine adaptate la climatul rece, de la munte. Cele mai bune astfel de rase sunt: Husky Siberian, Malamut de Alaska, Greenland, Hokkaido, Norrbottenspets si Eskimo.

            Cainii salvatori montani sunt curajosi, inteligenti au un excelent simt de orientare. Cei care prefera un astfel de caine trebuie sa aleaga rasa Saint Bernard cu par scurt, Saint Bernard cu par lung, Dog de Canaan si Marele Caine de Pirinei.

            Cainii de paza destul de agresivi sunt cei care se reamarca indeosebi prin curaj si anume: rasa Dobermann, Akita Inu, Mastiff Napoletan, Dog de Bordeaux, Rafeiro do Alentejo, Pinscher Austriac cu par scurt si Mastiff.

            Daca se doreste un caine de paza dar cu un caracter grijuliu, mai bland, protector si cu simtul proprietatii sunt recomandate rasele: Dog German, Dog Danez, Tosa, Schnauzer Urias, Sanshu, Schnauzer Standard, Bullmastiff si Boxer.

            Cei care au turme si cirezi de animale cu siguranta vor fi interesati de cainii ciobanesti de turma, de paza si de aparare, care sunt caini de talie mare, puternici si curajosi: Ciobanesc Belgian, Ciobanesc German, Ciobanesc de Pirinei, Ciobanesc Catalan, Ciobanesc Picardy, Malinez Belgian, Ciobanesc Anatolian, Ciobanesc Danez, Ciobanesc Elvetian, Smooth Collie, Ciobanesc Scotian, Ciobanesc Polonez de Vallee, Ciobanesc de Karst, cainele Laponian de Cireada, Cuvac Slovac, Ciobanesc Croatian, Samoyede, Mastiff de Pirinei, Collie, Lapphund Suedez, Kelpie Australian, Welsh Corgi, Bouvier de Ardennes, Ciobanesc de Tatra, cainele Bergamasco, rasa Kuvasz si Ciobanesc Maremmano-Abruzzese.

            Exista si caini ciobanesti de cirezi care se intretin bine in curtea unei case, sunt de asemenea buni caini de companie si de paza: Dog Montan de Berna, Ciobanesc Danez, Marele caine de Munte Elvetian, Rottweiler, Aidi, Cao da Serra da Estrdela, Mastif Tibetan, Cao de Castro Laboreiro, Mastif Spaniol, Fila Brasileiro, cainele Australian de Cireada, cainele Montan de Appenzell, Cao da Serra De Aires, Bouvier de Flandra, Ciobanesc Australian si Border Collie.

Cainii de talie mica pentru paza si vanatoare sunt reprezentati de terrieri. Acestia sunt foarte agili, latra mult si sunt mereu gata sa lupte daca sunt provocati: Border Terrier, Bullterrier, Bedlington Terrier, Terrier Tibetan, Welsh Terrier, Glen of Imaal Terrier, Wheaten Terrier, Norfolk Terrier, Irish Terrier, Skye, Terrier, Jack Russel Terrier, Cairn Terrier, Scottish Terrier, Kerry Blue Terrier, Sealyham Terrier, Dandie Dinmont Terrier, Terrier Boemian, Staffordshire Bull Terrier, Terrier German de Vanatoare, West Highland White Terrier, Fox Terrier cu par sarmos, Airedale Terrier, Boston Terrier, American Staffordshire Terrier.

Cainii politisti sau rasele de caini recrutati frecvent in politie sunt Ciobanesc German, Rottweiller, Doberman Pinscher, PitBull Terrier American, Bullmastiff si Boxer. Acesti caini sunt puternici, agili, atletici, rezistenti, inteligenti, invata rapid comenzile, au caracteristici excelente pentru cainii care trebuie sa lucreze in cadrul politiei.

sugestii cumparare catelus